Energetickou maturitu ovládli středoškoláci z Ústí nad Labem

Ledvice – V pořadí již dvanáctá Energetická maturita pro středoškoláky z partnerských škol Skupiny ČEZ proběhla v Elektrárně Ledvice. Její účastníci se během tří dnů seznámili se vším, co souvisí nejen s klasickou výrobou energie, ale v rámci Čisté Energie Zítřka i s obnovitelnými výrobními zdroji.

Kromě řady odborných přednášek absolvovali studenti několik exkurzí do provozu a pochopitelně i závěrečný „maturitní“ test. Nejlépe přitom zúročila nově nabité vědomosti trojice mladíků ze SPŠ Resslova v Ústí nad Labem.

Energetické maturity v Elektrárně Ledvice se zúčastnilo celkem čtyřiadvacet žáků z řady škol. „Z těchto partnerských škol dorazí vždy ti, co mají vážný zájem o fyziku a další přírodovědné předměty. Mnozí také chtějí po opravdové maturitě dál studovat na některé z vysokých škol technického zaměření. Zájem o prožití tří dnů v elektrárně, ať již v minulosti v Tušimicích nebo Prunéřově a nyní v té ledvické je přitom takový, že mnohdy musí pedagogové i mezi těmi nejlepšími žáky opravdu vybírat ještě ty lepší z nejlepších,“ doplňuje Martin Klacián s tím, že ve finále letošní Energetickou maturitu, byť s mírnými bodovými a časovými rozdíly složili všichni úspěšně.

A kdo se stal po absolvování závěrečného testu Králem energetické maturity 2023? Absolutní vítězství patřilo Karlu Matouškovi ze SPŠ Resslova v Ústí nad Labem. Na druhém místě skončil Matěj Masopust a třetím byl František Škop, oba z téže školy. Dalšími dvěma oceněnými byli na čtvrté pozici Miroslav Klenc ze Střední školy stavební a strojní Teplice a na páté Jiří Buršík ze SPŠ Liberec.

Přejít nahoru
Přejít na začátek