První testovací závod v druhém roce projektu H2AC4schools

V sobotu 23. 11. 2019 se ve sportovní hale v Maroldově ulici v Děčíně konal zkušební testovací závod v rámci výše uvedeného projektu, kterého se tentokráte zúčastnilo 19 týmů z českých a saských středních škol (kromě naší SPŠ zde byly střední školy z Děčína, České Lípy, Sokolova, Liberce, Teplic, Ostrova nad Ohří, saská strana byla zastoupena městy Oberwiesenthal, Penig, Hartha, Freiberg a Waldenburg).

Jedná se o závody PrOJETÍ světa elektromobility s vodíkem. Společným cílem tohoto příhraničního projektu je přiblížit žákům středních škol technologie obnovitelných druhů energie při pohonu silničních motorových vozidel. Získané znalosti potom týmy aplikují při sestavování dálkově ovládaných závodních automobilů, které jsou poháněny vodíkovými palivovými články.

V druhém ročníku se vývoj a práce na modelu auta s hybridním pohonem zaměří na ekonomiku jízdy. Zatímco první ročník skončil závodem v Německém Chemnitz, kde dvojice palivových článků měla nominální výdrž 30 minut, druhý ročník jsme zahájili na „metě“ 25 minut a čas se bude v následujících dvou závodech nadále zkracovat.

Tým naší SPŠ tvoří v tomto školním roce A. Ženíšek, L. Kůtka, F. Hartl (všichni D3) a V. Winkler, L. Heřman, J. Zvolenský a O. Mörl (všichni S1A). Vedením tohoto projektu na naší škole byli pověřeni, tak jako minulý rok Ing. F. Svoboda a pan M. Baran. Tým naší školy má jako partnera přiřazeno družstvo gymnázia z městečka Penig.

Projekt je zastřešen 3 vysokými školami Technische Universität Chemnitz, Fakulta dopravní Českého vysokého učení technického Praha a Vysoká škola chemicko-technologická Praha.

Ing. František Svoboda

\"\"
Přejít nahoru
Přejít na začátek