CZECH CYBERTRON 2021

V úterý dne 5. října 2021 se zástupci Střední průmyslové školy z Resslovy ulice v Ústí nad Labem, zúčastnili ojedinělé akce na téma kybernetické bezpečnosti CZECH CYBERTRON 2021, která se konala ve Střední průmyslové škole a Střední odborné škole Dvůr Králové nad Labem. V rámci této akce se konala soutěž pro žáky oboru Informační technologie. Za naši školu se soutěže zúčastnil žák 4. ročníku tohoto oboru Matěj Šela.

Soutěž byla cílená na obranu a útok na zařízení, kdy žáci pod vedením etických hackerů napadali průmyslové zařízení a další síťové prvky. Během dvou dnů žáci dokázali využít úmyslně vytvořených zranitelností v síti a dostat tak koncové zařízení pod svou kontrolu. Hlavním cílem v soutěži bylo identifikovat síť a její prvky, které následně posloužily k možnosti dumpnutí programové části z průmyslové výrobní linky PLC stroje. Žáci měli výrobní proces pozměnit a zpětně ho nahrát do průmyslové linky, a tím poškodit aktiva imaginární firmy. Celá soutěž se konala v týmovém duchu a prohloubila spolupráci zúčastněných škol. Vzhledem k neočekávanému týmovému duchu průběhu celé soutěže se organizátoři rozhodli nevyhlašovat žádné výsledky ani pořadí, pochvalu od pořadatelů dostali všichni soutěžící.

V rámci této akce se také konala doprovodná konference na téma kybernetické bezpečnosti a její výuky ve školách, které se zúčastnili zástupci krajů, středních a vysokých škol a odborných firem, které se touto problematikou zabývají.

\"\"
Přejít nahoru
Přejít na začátek