ÚK-SPŠ

Exkurze ve firmě Prodeco a v povrchovém dole Bílina

V úterý 1. října jsme se společně se třídami S3A a S3B zúčastnili exkurze, která nám umožnila nahlédnout do zákulisí povrchové těžby v dole Bílina a výrobního procesu ve firmě Prodeco. Naše cesta začala právě ve firmě Prodeco, kde jsme nejprve v zasedací místnosti vyslechli prezentaci o jejich hlavních aktivitách. Zajímavostí byla například jejich práce na ochraně posádky rypadel, která musí těžit i v zaminovaných oblastech dolu.
Poté jsme se přesunuli do výrobní haly, kde jsme viděli, jak se vyrábějí kola pro velká rypadla. Zjistili jsme, že výroba jednoho kola trvá 3 až 4 měsíce. Ukázali nám také složité výrobní výkresy a technologické postupy, které popisují postup výroby samotných kol. Následně jsme navštívili dílnu, kde probíhá výroba a oprava převodovek pro rypadla, a dozvěděli jsme se, jak fungují jejich moderní devítiosé CNC stroje.
Po prohlídce Prodeca jsme se za doprovodu Ing. Mgr. Hany Hejdukové, MBA a Ing. Martina Kyncla přesunuli do samotného dolu Bílina. Naší první zastávkou bylo obří rypadlo K2000, které dokáže vytěžit až 2000 tun materiálu za hodinu. Toto rypadlo je určené pro těžbu v zaminované oblasti dolu, což bylo velmi zajímavé. Přeprava mezi jednotlivými zastávkami v dole probíhala speciálními Tatrabusy, což díky výhledu bylo taky záživné.
Nakonec nás zavezli až ke dnu dolu, kde nám odborníci vyprávěli o vzniku tohoto obrovského dolu, jeho plánované budoucnosti a možnostech uzavření v rámci Green Dealu. Rozloha dolu je neuvěřitelných 40 km², což je dvakrát více než rozloha Teplic, které mají jen něco přes 20 km². Na závěr jsme ještě viděli menší rypadlo přímo v provozu, což byl skvělý zakončující zážitek.
Celá exkurze byla velmi poučná a poskytla nám unikátní vhled do světa těžkého průmyslu a těžby uhlí.


Matěj Chaloupka, S3A

Logo ústeckého kraje

Naše Střední průmyslová škola se nachází v Ústí nad Labem a je státní školou, která studentům nabízí vynikající vzdělání. Nabízíme řadu technických a průmyslových oborů, jako je elektrotechnika, informační technologie, strojírenství a logistika, které jsou přizpůsobeny měnícím se trhům práce a novým technologiím.

Kontaktní údaje

Adresa

Zřizovatel školy

Copyright © 2024 Střední průmyslová škola SPSUL | Všechna práva vyhrazena
Přejít nahoru